maanantai 31. toukokuuta 2010

Valkosipulikeitto

Tämän todella valkosipulisen ja herkullisen keiton ohjeen löysin lähiruokaan keskittyvästä Inna Somersalon, Päivä Mattilan, Hanna Tuomiston ja Henri Salmen keittokirjasta Härkäpapua sarvista. Ainoana muutoksena vaihdoin ruiskrutongit vaaleisiin. Etenkin valkosipulia kuullottaessa silmiä kirveli, mutta lopputulos on maultaan sopivan pehmeä.


1 kokonainen valkosipuli
öljyä kuullottamiseen
1 peruna
1 l vettä
1 kasvisliemikuutio
1 tl kuivattua tinjamia
2 dl kaurakermaa

suuruste:
1 dl vettä
2 rkl vehnäjauhoja

Kuori valkosipulinkynnet ja peruna. Murskaa kynnet kattilaan ja kuullota niitä muutama minuutti öljyssä, kuitenkaan ruskistamatta. Lisää kattilaan kokonainen peruna, vesi, kasvisliemikuutio ja timjami. Kiehauta, laske lämpöä ja keitä kannen alla noin puoli tuntia. Murskaa peruna (alkuperäisessä ohjeessa neuvotaan pusertamaan peruna siivilän läpi, itse käytin pottunuijaa.) Lisää kerma, kiehauta ja lisää hyvin sekoitettu suuruste kiehuvaan keittoon koko ajan sekoittaen. Kiehauta. Ripottele leipäkuutiot keiton pinnalle vasta tarjoiltaessa.

krutongit:
1 paahtoleipä per syöjä

Paahda leivät ja leikkaa kuutioiksi. Vaikka keittoa valmistaisikin isomman annoksen, kannattaa krutongit paahtaa vasta juuri ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti