sunnuntai 6. kesäkuuta 2010

Vegaanimaitosuklaatesti

Eniten vegaanina jään kaipaamaan maitosuklaata, ihan perus Fazerin sinistä. Vegaanille suklaasyöpöllehän on laajat valikoimat tummia suklaita, mutta kaipaan jotain makeampaa. Niinpä päätin kokeilla maitosuklaan korvikkeita.

Suklaiden kanssa poseerasi puolinakurotta Rääpäle


Löysin Helsingin Sörnäisten Punnitse ja säästä -liikkeestä kaksi vegaanista levyä (Organican ja Plamilin) ja Kampin Ruohonjuuresta yhden (Bonvitan). Vegetukusta olisi vielä tilattavissa yksi vaihtoehto: australialainen Sweet Williams -levy, mutta se jää nyt tämän arvostelun ulkopuolelle.

Kalliitahan nämä ovat:

Plamil 2,9 e
Organica 3,3 e
Bonvita 3,83 e
(Sweet Williams 2,49 e)

Kaikki ovat 100 gramman levyjä. Pakkauksista minua miellytti eniten Plamilin selkeä ja tyylikäs tumma kääre. Bonvitan kääre on suoraan sanottuna ruma; hirveän paljon eri fontteja ja kuvia ilman selkeää kokonaisuutta. Organican kääre on ihan sympaattinen. Vähän kuitenkin häiritsee, kun levyn etupuolelle on mahdutettu niin paljon tekstiä.

Olin etukäteen suunnitellut kuvaavani levyt myös ilman kääreitä, mutta levyt olivat niin tylsän ja neutraalin näköisiä, etten viitsinyt. Plamilin levy oli sävyltään tummin, vaalein oli Organican levy.

Sitten se tärkein eli maku! Noh, en onneksi odottanutkaan ihan erityisen paljoa näiltä. Eläinperäisten tuotteiden korvikkeiksi suunnitellut kasvisruokatuotteet ovat tuottaneet aiemminkin pettymyksiä. Kaikki suklaat koostuivat liki samoista raaka-aineista, esimerkkinä kirjoitan tähän Bonvitan tuoteselosteen, se kun on suomeksi:

raakaruokosokeri, kaakaovoi, riisisiirappi (17%), kaakaomassa, vanilja, suola.

Organican kääreessä sanotaan, että suklaa valmistetaan tehtaassa, jossa ei ole ikinä käytetty pähkinää.  Muissa on maininta, että tehtaassa käsitellään pähkinää.

Maultaan herkullisin oli minun ja kahden koemaistajan mukaan Organican suklaa. Sen maku on tasaisin ja tuo vähiten mieleen korvikkeen. Plamilin suklaa taas maistui meille huonoiten. Siinä ei ole käytetty vaniljaa, kuten kahdessa muussa.

Ja lopputulos: noh, tulipahan kokeiltua. Nämä ovat kyllä sen verran kalliita, etten usko itse ostavani näitä jatkossa. Ehkä pitää suklaakonvehtien valmistuksen saloihin, ja luoda se mieleisensä makeinen. Myös raakasuklaasta käytävää keskustelua olen seurannut mielenkiinnolla. Saatan sitäkin jonain päivänä vielä kokeilla.

3 kommenttia:

 1. Terve! Hyvä juttu, että olet vegaani. Meillä on tullut maisteltua erilaisia luomusuklaita. Nämä kaksi kuuluvat meidän suosikkeihin, suosittelen. Ne eivät ole maitosuklaita, mutta tosi hyviä.

  http://www.ekolo.fi/verkkokauppa/naytatuote.php?lTuoteTunniste=12755

  http://www.ekolo.fi/verkkokauppa/naytatuote.php?lTuoteTunniste=12740

  VastaaPoista
 2. Hii, mikä ihana mannekiini sinulla kuvassa mukana :) Mullakin viipottaa kotona kaksi rottaneitiä.
  Pitäisi kanssa joku kerta ostella noita vegaanisia "maito"suklaita, ja erityisesti valkosuklaata haluaisin testata.. Harmi kun ne on noin kalliita :(

  VastaaPoista
 3. Ostin tossa Tallinnan laivalta yhen laatikon Wiener Nougata, ja mun mielestäni se toimii paljon näitä paremmin maitosuklaan korvikkeena. Harmillista vaan, kun kyseessä on sesonkituote, joka ilmestyy kauppoihin vasta lähempänä joulua. Toinen hitti on Mignon-suklaakonvehdit, niitä näin ihan lähipäivinä R-kioskilla, vaikka nekin sesonkituote ovat.

  VastaaPoista