maanantai 15. marraskuuta 2010

Soijapyöryköitä, pottumuusia ja valkosipulimajoneesia

Olen jo pidemmän aikaa halunnut kokeilla vegaaniklassikkoa Tartex-tahnaa. Kyseessä on luomukasvistahna, jota voisi käyttää esimerkiksi levitteenä leivän päälle. Itse käytin sitä soijapyöryköiden maustamiseen. Maun puolesta sopi ihan kohtalaisen hyvin, mutta turhan kallista kukkarolleni, kun ei kuitenkaan niin erikoista tavaraa ole. Tässä kyseisessä reseptissä sen voi korvata tomaattipyreellä.

Soijapyöryköitä söimme pottumuusin kanssa, jonka ohjeen olenkin postannut jo aiemmin. Pyöryköitä dippailimme aivan loistavan herkulliseen valkosipulimajoneesiin. Rehuina tarjolla oli jäävuorisalaattia maustettuna lorauksilla kylmäpuristettua oliiviöljyä ja valkoista balsamicoa.


Pyörykät maistuivat myös Ninja-rotalle.


36 soijapyörykkää

3 dl tummaa soijarouhetta
3 dl kuumaa vettä
1 dl korppujauhoa
1/2 dl vehnäjauhoa
1 tuubi (200 g) Tartex-tahnaa (makuna aurinkokuivattu tomaatti)
1/2 dl rypsiöljyä
1 rkl soijakastiketta
1 tl chiliä

Kaada kuuma vesi soijarouheen joukkoon ja anna turvota hetki. Sekoita joukkoon muut ainekset. Muotoile massasta pyöryköitä ja paista niitä uunissa 200 asteessa noin 15 min tai kunnes ne ovat kypsiä. Pyöryköiden muotoilua voi helpottaa kostuttamalla kädet kylmässä vedessä.


Valkosipulimajoneesi

1 dl soijajauhoa
1/2 dl vettä
3 rkl sitruunamehua
4-8 valkosipulin kynttä
1/2 tl merisuolaa
mustapippuria myllystä
1 1/2 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä

Sekoita muut ainekset paitsi öljy tasaiseksi massaksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Kaada öljy ohuena norona sekaan samalla sekoittaen. 

4 kommenttia:

  1. Onpa tänne taas ilmestynyt toinen toistaan maukkaampia herkkuja :)

    En ole ikinä käyttänyt tuota Tartex-tahnaa. Täytyypä tänään käydä ostamassa, niin pääsee testailemaan :)

    VastaaPoista
  2. Tartex on vähän hintavaa ainakin opiskelijabudjetille. Ehkä sen suosio pitää ymmärtää ottaen huomioon, ettei parikymmentä vuotta sitten ollut oikein vaihtoehtoisia leivänpäällisiä vegaaneille.

    VastaaPoista
  3. Ihana Ninja-rotta. Meilläkin rotat toimivat ajoittain maistajina, silloin kun ruoka ei ole liian rasvaista/suolaista. :)

    VastaaPoista
  4. Ainoa ongelma rotissa maistajina onkin, että niille kelpaa liki kaikki :D

    VastaaPoista