keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Munakoisopyöryköitä valkosipulidipillä

Ette kyllä usko, mutta kokeilin tänään ensimmäistä kertaa uppopaistamista kotikeittiössä. Ei, keittiö ei palanut, ruoka ei mennyt pilalle ja itsekin selvisin ilman (uusia) palovammoja :D Suosittelen kuitenkin joko sammutuspeitteen tai saman tarkoituksen ajavan kevyen räsymaton varaamista lähelle uppopaistamisen ajaksi.

Viimeaikaisin kulinaristinen ihastukseni on munakoiso, josta tällä kertaa valmistin pyöryköitä. Munakoisopyöryköille kastikkeeksi tein nopean ja helpon majooneesimaisen valkosipulidipin, joka sopii loistavasti myös tuoreiden kasvisten dippailuun.munakoisopyörykät:

2 keskikokoista munakoisoa
1 dl korppujauhoa
1 dl soijajauhoa
1 kiinteämaltoinen peruna
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
2 valkosipulinkynttä
1/2 tl merisuolaa
mustapippuria myllystä

1/2 l halpaa rypsiöljyä uppopaistamiseen.

Aloita paahtamalla munakoisot. Leikkaa kannat irti ja töki niihin haarukalla muutamia reikiä. Paahda munakoisoja uunissa 225 asteessa noin 40 minuuttia. Anna munakoisojen jäähtyä käsiteltävän lämpöisiksi ja halkaise ne. Kaavi sisus lusikalla irti kuorista ja heitä kuoret pois. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta peruna. Sekoita kaikki ainekset keskenään sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi.

Kaada öljy kattilaan ja hellalle lämpiämään. Oman hellani 1-6 asteikolla asento 5 vaikuttaa sopivalta uppopaistamiseen. Varaa viereen kulho kylmää vettä ja kaksi lautasta. Kasta kädet kylmään veteen ja pyörittele taikinasta reilun ruokalusikallisen kokoisia pyöryköitä lautaselle. Kylmä vesi estää taikinaa tarttumasta käsiin. Kun öljy on lämmennyt ala paistamaan pyöryköitä erissä. Operaation valmistuttua jätä kuuma öljy kylmälle levylle jäähtymään. Siivilöi jäähtyneestä öljystä roskat pois ja säilytä se seuraavaa uppopaistokertaa varten. Kun öljy alkaa olla "kunnolla käytettyä" eli useampaan kertaan sihdattua, se hävitetään tiiviiseen astiaan (esim. alkuperäispakkaus tai margariinirasia) pakattuna sekajätteen joukossa.

valkosipulidippi:

1 1/2 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä
1/2 dl soijamaitoa
3 valkosipulinkynttä
1 rkl omenaviinietikkaa
1/2 tl merisuolaa
mustapippuria myllystä

Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi sauvasekottimella.

2 kommenttia:

  1. Näyttää hyvältä eikä kuulosta mahdottomalta. En ole minäkään koskaan vielä uppopaistanut, paitsi joskus yläasteen kotitaloustunnilla, mutta pitää kyllä kokeilla tätä ohjetta joskus. :)

    VastaaPoista
  2. Näyttääpä todella herkulliselta!

    VastaaPoista