sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Nokkostofumuhennos ohralla ja kurkkuraidalla

Tämä on jo melkoista reseptin raiskausta; palak paneer siten, että kaikki pääraaka-aineet on vaihdettu. Pinaatin korvaa nokkonen, kotijuuston tofu ja riisin ohra. Ohraa suosin itse riisin sijaan sen paremman ravintoarvon ja ekologisuuden vuoksi. Esimerkiksi esikypsytetyt rikotut ohrasuurimot kypsyvät noin 20 minuutissa. Rainbowlta on ilmestynyt uusi Alpron versiota happamampi soijajugurtti, joka sopii mitä mainioimmin raitoihin.



nokkostofumuhennos:

noin 1 1/2 l nokkosta
250 g maustamatonta tofua
70 g tomaattipyreetä
2 dl soijakermaa
2 sipulia
5 valkosipulinkynttä
noin 2 cm pala inkivääriä
1 tl chiliä
1 tl kuminaa
1 tl korianteria
1 tl garam masalaa
1/2 tl suolaa
margariinia paistamiseen

Aloita kiehauttamalla nokkoset. Keitinvesi on kaadettava pois, sillä siihen jää nokkosen muurahaishappo. Jätä nokkoset siivilään valumaan. Viipaloi tofu ja painele viipaleet kuiviksi keittiöpyyhkeen välissä. Kuutioi viipaleet ja paista niitä margariinissa kunnes ne ovat saanet hieman väriä. Siirrä tofupalat sivuun odottamaan. Kuori sipulit ja valkosipulin kynnet. Pilko sipulit ja murskaa valkosipulit. Kuumenna pannulla hieman margariinia ja paista siinä sipuleita, valkosipulia, inkivääriä, chiliä, kuminaa, korianteria ja garam masalaa. Lisää noin viiden minuutin päästä mukaan tomaattipyre, nokkoset, soijakerma ja suola. Anna hautua noin 15 minuuttia kannen alla miedolla lämmöllä. Lopuksi lisää tofu ja hauduta kunnes tofu on lämminnyt muun ruuan lämpöiseksi. Tarjoile keitetyn ohran ja kurkkuraidan kanssa.

kurkkuraita

1 kurkku
3 dl soijajugurttia
1/2 tl sokeria
ripaus suolaa

Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi. Sekoita ainekset keskenään ja laita jääkaappiin tekeytymään tarjoiluun saakka.

ps. Nokkosia kerätessäni bongasin tällaisen hassun leveänmallisen voikukan :)

2 kommenttia:

  1. Heh, itsekin olen tehnyt palak paneeria juuri noin, eli tofua ja nokkosta. :-> Mutta kyllähän intialaisetkin käyttävät pinaatin lisäksi noissa vihervihannesruoissa erilaisia vihreitä.

    Kuminalla tarkoitat varmaankin juustokuminaa? Moni ruokasivustokin käyttää virheellisesti termiä kumina, mutta cumin on suomeksi juustokumina (kumina on englanniksi caraway) eikä intialaisessa ruoassa tietääkseni käytetä kuminaa...

    Itse tykkään raidasta nimenomaan niin, että se on tehty hyvin vähähappoisesta jugurtista. Rainbow'n soijamaidosta sai (silloin käyttämälläni bakteerikannalla) tehtyä juuri sellaista jugurttia: erittäin paksua, mutta käytännössä hapotonta (siinä missä Alprosta tuli samoilla bakteereilla hapanta lirua). Huonona puolena tämä jugurtti säilyi hapottomuutensa takia vain 1-2 vrk. :-/

    VastaaPoista
  2. Mä en olekaan tiennyt tota juustokuminahommaa, vaan oon ihan vaan kuminaa lykkiny sekaan. Et kiitos tosiaan tiedosta! Eipä näinkään pahaa ole tullut, mutta pitääpä kokeilla myös juustokuminalla :) Jugurtit ja muuthan on ihan makuasia. Itse oon vaan kaivannut jo pidempään tuollaista oikeesti hapanta jugua. Oon kanssa kokeillu erilaisia pähkinäjugurtteja tehdä itse, mutta vielä en oo ollu tarpeeks tyytyväinen lopputulokseen. Pitääkin jatkaa kokeiluja niiden suhteen.

    VastaaPoista